Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος είναι ένας από τους πιο δραστήριους και αναγνωρίσιμους δημιουργούς της ελληνικής κόμικς σκηνής, ο οποίος μας έχει χαρίσει κάποια από τα πιο αστεία και έξυπνα κόμικς που κυκλοφορούν εκεί έξω. Είναι επίσης ο άνθρωπος πίσω από την Animatic Vision, ένα δημιουργικό γραφείο που δραστηριοποιείται στον χώρο του animation, των εκδόσεων και των video games. Με αφορμή τις ΑΓΡΙΑΔΕΣ και την πρώτη του συνεργασία με τη Ένατη Διάσταση, η Ελένη Σκάρπου είχε μια σύντομη συζήτηση με τον Πατρινό δημιουργό με θέμα (τι άλλο;) τη δουλειά του και τη σχέση του με τα κόμικς.

 

 «Η ζωή μου απέκτησε περισσότερο ενδιαφέρον μετά τα κόμικς»

Γιώργος Μελισσαρόπουλος

 

Ο Γιώργος είναι από τους δραστήριους, φρέσκους δημιουργούς κόμικς της χώρας μας. Η ζωή του κάπου στην Γ΄ Γυμνασίου, στην πατρίδα του την Πάτρα απέκτησε περισσότερο ενδιαφέρον, αφού αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κόμικς -τα περισσότερα φυσικά… με ιδιαίτερο χιούμορ και σάτιρα. Για να ασχοληθεί κάποιος με τα κόμικς, όπως μας λέει, πρέπει να έχει πολλή υπομονή, να διαβάζει και να μην επαναπαύεται σχεδόν ποτέ. Με αυτό το προφίλ άλλωστε μας παρουσιάζεται και επιβεβαιώνει πως όσοι δημιουργούν με μελάνι και μεράκι μπορούν να μας καθηλώσουν και ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι.

 

 

Περίγραψε μας τη ζωή σου πριν και μετά τα κόμικς.

Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να μην διαβάζει ή να σχεδιάζει κόμικς, καθώς ασχολήθηκα από πολύ μικρός, αλλά σίγουρα όταν άρχισα να ασχολούμαι πιο εντατικά, κάπου στην τρίτη γυμνασίου, η ζωή μου απέκτησε περισσότερο ενδιαφέρον!

 

Σε ποιο από τα δημιουργήματά σου έχεις αδυναμία και γιατί;

Δεν έχω σε κάποιο αδυναμία, είναι όλα τους παιδιά μου, κάθε ένα ξεχωριστό… Με το Πριν το Τέζα (εκδ. Jemma Press) δούλεψα πολύ την ατάκα και το μαύρο χιούμορ. Με το Θεοί σε Κρίση (εκδ. WebComics) σατίρισα την εποχή του νεοέλληνα και την βαθιά κρίση μέσα από την ελληνική μυθολογία και με τις ΑΓΡΙΑΔΕΣ, ασχολήθηκα περισσότερο με το «καμμένο» χιούμορ που σκοπό έχει να κάνει το μυαλό να φύγει… προς άγνωστη κατεύθυνση. Σε όλα μου τα έργα όμως προσπαθώ να αφήνω πάντα το περιθώριο και για μια δεύτερη ανάγνωση…

 

Πρώτα οι κατσαρίδες και τώρα τα ζωάκια του δάσους… Βρίσκεις κάποιο σημείο ταύτισης με τους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου;

Σχεδιαστικά μου αρέσει περισσότερο να ασχολούμαι με πιο αφηρημένους όγκους και να δίνω ανθρώπινες εκφράσεις σε οτιδήποτε δεν είναι άνθρωπος. Η ζωώδης φύση του ανθρώπου όμως είναι που μου δίνει την έμπνευση για όλες τις ιστορίες μου. Με ενδιαφέρει κάθε τι απρόβλεπτο που βασίζεται στο ένστικτο.

 

Τι πιστεύεις οτι χρειάζεται κάποιος για να δημιουργήσει ένα κόμικ, εκτός από ταλέντο στο σκίτσο και την ατάκα;

Χρειάζεται επιμονή, πολύ διάβασμα και να φύγει από αυτά που γνωρίζει. Να ασχοληθεί με πράγματα ξένα προς αυτόν ώστε να πάρει νέα ερεθίσματα και πάνω απ’ όλα να μην επαναπαύεται.

 

Θα έκανες ποτέ κόμικς σχετικό με την Πάτρα;

Είχα ασχοληθεί  στο παρελθόν με το πατρινό καρναβάλι. Συγκεκριμένα το 2007 είχα φτιάξει ένα 8-σέλιδο κόμικς με θέμα το καρναβάλι για το freepress περιοδικό που εξέδιδα τότε, το Μosquito. Υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα που θα ήθελα να ασχοληθώ γύρω από μύθους της Πάτρας αλλά ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος.

 

Τι μας ετοιμάζεις για το μέλλον;

Ετοιμάζω μια σειρά με χιουμοριστικά στριπάκια που θα ανακοινώσω σύντομα, κάποια ακόμα κόμικς,  αλλά και ένα point and click adventure game, το Not Αnother Weekend, βασισμένο στην pop κουλτούρα των 80s που θα ντεμπουτάρει ως demo στις 10-4-2017 στο www.animatic-vision.com/games.

 

Αν έπρεπε να κάνεις κόμικ για τον Έλληνα του 2017, τι ρόλο θα του έδινες;

Νομίζω ότι μέσα από το κόμικ μου Θεοί σε Κρίση και τους «δικούς μου» δώδεκα Θεούς, του έδωσα όλους τους ρόλους που θα μπορούσε να έχει. Σίγουρα ο Έλληνας του ’17 είναι ένα πολύπλοκο και αψυχολόγητο ον, αλλά με την ικανότητα να βγει από τα καλούπια που του βάζουν. Τα πάντα είναι θέμα αντίληψης.

 

Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος θα υπογράφει αντίτυπα των βιβλίων του στο περίπτερο της Ένατης Διάστασης / WebComics κατά τη διάρκεια του Comicdom Con Athens 2017, στις 7,8 και 9 Απριλίου.