Το 2017 αποτέλεσε για εμάς ένα έτος «αναπροσαρμογής», μια χρονική περίοδος που έπρεπε να πάρουμε αποφάσεις για διάφορα πράγματα και να ανασχεδιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας. Δεν έχουμε κατασταλάξει ακόμη απόλυτα αλλά το δουλεύουμε. Έτσι και αλλιώς, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των διεργασιών γίνεται «εντός των τειχών» και ο αντίκτυπος τους στη δουλειά μας δεν θα φανεί άμεσα.

 

Στα πλαίσια ενός άτυπου απολογισμού, η  εκδοτική μας δραστηριότητα για το 2017 περιέλαβε τρία βιβλία:

Με το PIZZA PEPERONI του Σταύρου Κιουτσιούκη, με την υπέροχη  εικονογράφηση των Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Σοφία Σπυρλιάδου, Αλεξία Λουγιάκη, Στέλλα Στεργίου, Χριστίνα Ανθηροπούλου και Έφης Θεοδωροπούλου επιστρέψαμε, έπειτα από αρκετά χρόνια, στο χώρο των ανθολογιών, έναν χώρο που αγαπάμε και θεωρούμε πως μπορεί να παρουσιάσει ενδιαφέροντα πράγματα, με την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται με τον σωστό τρόπο. Και πιστεύουμε, πως η συγκεκριμένη ανθολογία πέτυχε να συνδυάσει την εικονογραφική ποικιλία με ένα συγκεκριμένο καλλιτεχνικό όραμα ώστε να παρουσιάσει μια σειρά από ιστορίες που «δένουν» αισθητικά και αφηγηματικά, σ’ένα ενδιαφέρον  καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ακριβώς, όπως θεωρούμε πως πρέπει να στήνονται οι ανθολογίες.

 

Από την άλλη πλευρά, οι ΑΓΡΙΑΔΕΣ του Γιώργου Μελισσαρόπουλου– αυτό το πολύ «φευγάτο» κόμικ, με το ακόμα πιο «φευγάτο» χιούμορ στις σελίδες του οποίου διάφορα ζώα κάνουν διάφορα πράγματα που δεν θα έπρεπε- καταπιαστήκαμε ξανά με το πολύ αγαπημένο μας comic book format. Σε μια χρονική περίοδο όπου οι μεγάλες αφηγήσεις κυριαρχούν και η ελληνική αγορά ανακαλύπτει τα γκράφικ νόβελς, αυτού του είδους τα μικρά, όμορφα κόμικς μας θυμίζουν πως δεν είναι απαραίτητο οι αφηγήσεις να εξελίσσονται σε δεκάδες σελίδες ούτε να θυμίζουν, απαραιτήτως, μυθιστόρημα. Αρκεί ένας ταλαντούχος δημιουργός να μπορεί να αφηγηθεί μια όμορφη ιστορία. Και σε αυτό το format έκδοσης σκοπεύουμε να επιστρέψουμε.

 

Τέλος, η φετινή χρονιά έκλεισε με την καθιερωμένη, ετήσια ανθολογία του Comic N’ Play, με τίτλο ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ. Το τι σημαίνει για την Ένατη Διάσταση αυτή η έκθεση κόμικς, μπορείτε να το διαβάσετε σε προηγούμενο post.  Η φετινή ανθολογία/κατάλογος που φιλοξενεί τα περισσότερα από τα έργα που παρουσιάστηκαν στη φετινή διοργάνωση- και την οποία, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχετε στα χέρια σας μόνο όσοι παρευρεθήκατε στη συγκεκριμένη εκδήλωση- στήθηκε κάτω από διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικούς στόχους. Και αυτό γιατί ένα από τα πράγματα που μας απασχόλησαν πολύ σοβαρά την προηγούμενη χρονιά ήταν και η αναβάθμιση αυτού του θεσμού. Οι ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ πετυχαίνουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να αποτυπώσουν πολλές από τις αλλαγές που θέλαμε να κάνουμε και οι οποίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Πιστεύουμε πως θα το διαπιστώσετε και εσείς αυτό όταν το βιβλίο θα κυκλοφορήσει και επίσημα στα βιβλιοπωλεία.

 

Τι μας επιφυλάσσει επομένως το 2018; Πρωτίστως, ετοιμάζουμε κάποια πολύ όμορφα βιβλία που πιστεύουμε πως θα σας αρέσουν. Επιπλέον κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ότι σας έχουμε δείξει ως τώρα που ελπίζουμε να βρείτε επίσης ενδιαφέρον. Αυτά, όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η συνέχεια θα είναι τόσο για εσάς, όσο και για εμάς μια έκπληξη.

 

Καλή χρονιά σε όλους!