Η Ένατη Διάσταση δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 1999, στη Θεσσαλονίκη, από τους Πάνο Κρητικό, Νίκο Δαλαμπύρα και Παύλο Γενίτσαρη. Ο βασικός πυρήνας των μελών της ομάδας (Κρητικός, Δαλαμπύρας, Γενίτσαρης, Αλέξανδρος Κουτινάς, Θεοφάνης Νούσκας, Γιώργος Τσούκης και Μαρία) δραστηριοποιούνταν, ήδη, από το 1997, ως Εικονοστρόβιλος, υπό την καθοδήγηση του σκιτσογράφου Γιώργου Κωνσταντίνου. Με τη μετακόμιση του Κωνσταντίνου στην Ισπανία και την παύση των δραστηριοτήτων του Εικονοστρόβιλου, το όνομα της ομάδας αλλάζει και επιχειρείται μια πιο συστηματική και οργανωμένη παρουσία στο χώρο των ελληνικών κόμικς.

 

Την κύρια δημιουργική δραστηριότητα της Ένατης Διάστασης αποτέλεσε η αυτοχρηματοδοτούμενη έκδοση Ανόργανη Ύλη. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2000 και αποτέλεσε μια κόμικς ανθολογία από νέους δημιουργούς που επιθυμούσαν να προωθήσουν τη δουλειά τους σε ένα, όσο το δυνατό, ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Κάθε τεύχος περιείχε 48 ασπρόμαυρες φωτοτυπημένες σελίδες και φιλοξενούσε ιστορίες κάθε ύφους και κάθε σχεδιαστικού στυλ. Ο κύκλος της Ανόργανης Ύλης ολοκληρώθηκε με το ένατο τεύχος τον Απρίλιο του 2003.

 

Τον Απρίλιο του 2001 εγκαινιάζεται η πρώτη μεγάλη έκθεση της Ένατης Διάστασης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη έκθεση του μίνι φεστιβάλ Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών που σήμερα είναι γνωστό ως Comic NPlay. Ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέος κύκλος δραστηριοτήτων: Οι εκθέσεις.

 

Οι  εκθέσεις κόμικς αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν της ομάδας αλλά και βασική πηγή άντλησης δημιουργικού δυναμικού. Η επαφή με το κοινό και με τους ολοένα αυξανόμενους νέους δημιουργούς ανανέωσε την αισθητική και το περιεχόμενο της Ανόργανης Ύλης, ενώ καλλιεργήθηκαν οι συνεργασίες τόσο εντός όσο και εκτός Ένατης Διάστασης. Διοργανώθηκαν συνολικά εννέα εκθέσεις, εκ των οποίων οι τέσσερεις συνοδεύτηκαν από πολυσέλιδους καταλόγους με τα φιλοξενούμενα έργα των δημιουργών.

 

Οι δραστηριότητες της Ένατης Διάστασης ολοκληρώθηκαν το Μάιο του 2003 με τη συν-διοργάνωση της πρώτης επιστημονικής διημερίδας για τα κόμικς σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο «Μεταξύ Φαντασίας και Πραγματικότητας». Οι προσωπικές υποχρεώσεις των δύο επικεφαλής μελών Νίκου Δαλαμπύρα και Πάνου Κρητικού ανέστειλαν τις δραστηριότητες της Ένατης Διάστασης εωσότου νέες, ευνοϊκότερες, συνθήκες να οδηγήσουν στην ανασύσταση της.

 

Τον Δεκέμβριο του 2005, η Ένατη Διάσταση επιστρέφει στον χώρο των ελληνικών κόμικς ως εκδοτική εταιρία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

 

Εκθέσεις Ένατης Διάστασης

2001-2003

 

Ζουν Ανάμεσα Μας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μάϊος 2001

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την πρώτη έκθεση κόμικς που χρηματοδοτήθηκε και φιλοξενήθηκε από Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Διοργανώθηκε στα πλαίσια της «Φοιτητικής Εβδομάδας 2001» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Άνθρωποι Και Άλλα Ζώα: Μια Έκθεση «Ερωτικών» Κόμικς

Πολιτιστικό Κέντρο «Δίαυλος», Βόλος, Ιούλιος 2001

 

Κόμικς Δίχως Λόγο Και Σκοπό

Πεζόδρομος ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 2001

 

Άτιτλη Έκθεση 

Φεστιβάλ Νεολαίας Συνασπισμού, Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2001

 

Μια Έκθεση Στα Γρήγορα

Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Δεκέμβριος 2001

 

Φούσκες

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Απρίλιος 2002, στα πλαίσια της «Φοιτητικής Εβδομάδας 2002»

Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν και τα βραβευμένα έργα του «Α΄ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Κόμικς» του περιοδικού 9, της εφημερίδας Ελευθεροτυπία

 

Παλίρροια

Παλίρροια Art Café, Θεσσαλονίκη, Μάιος 2002

 

Σημεία  Και Τέρατα

Νέο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, Απρίλιος 2003

Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν και τα βραβευμένα έργα του «Β΄ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Κόμικς» του περιοδικού 9, της εφημερίδας Ελευθεροτυπία

 

Μεταξύ Φαντασίας Και Πραγματικότητας

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, Μαίος 2003

Η έκθεση αυτή διοργανώθηκε στα πλαίσια της Πρώτης Διημερίδας Κόμικς του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν, έργα καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών κόμικς, έργα των δημιουργών της Ένατης Διάστασης, έργα της ομάδας Sub Art και τα βραβευμένα έργα του «Β΄ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Κόμικς» του περιοδικού 9, της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.